A legangyalibb Angyal!!!

2011. március 6., vasárnap

Csülkös bableves

Hozzávalók:

25 dkg tarkabab
40 dkg füstölt sertéscsülök
8 gerezd fokhagyma
egész bors
15 dkg fehérrépa
15 dkg sárgarépa
babérlevél
a rántáshoz hagyma, liszt, olaj, paprika
a tálaláshoz  tejföl


Elkészítés: Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk.
Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, a borsot, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük.
Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, és szikkadni hagyjuk.
A rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük egy kis lével és simára keverjük, majd beleöntjük a levesbe.
Mérsékelt tűzön felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése